PAS Cabar Anwar Buktikan Ada Sokongan Majoriti

0
518
KUALA LUMPUR, MALAYSIA - OCTOBER 16: Anwar Ibrahim, head of Malaysia's main opposition, speaks to press members after he was summoned by Malaysian police to give a statement regarding a viral list of federal parliamentarians who allegedly back his bid to claim the premiership, in Kuala Lumpur, Malaysia on October 16, 2020. Syaiful Redzuan / Anadolu Agency

Pemuda Pas mencabar Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membuktikan keabsahan mempunyai sokongan majoriti.

Ketua Penerangannya, Khairul Nadzir Helmi Azhar berkata, sudah berkali-kali Ketua Pembangkang itu mendakwa beliau mempunyai majoriti, namun sehingga kini ia gagal dibuktikan.

Malah, katanya, PH tidak perlu membuktikan mereka benar mempunyai majoriti di dalam Dewan Rakyat sebaliknya boleh dibuktikan di luar.

“Kes Datuk Seri Nizar Jamaluddin melawan Datuk Seri Zambry Abdul Kadir pada tahun 2010 membuktikan bahawa majoriti sokongan boleh sahaja dibuktikan di luar Dewan.

“Soalnya bila Anwar Ibrahim dan PH ingin buktikan. Jangan hanya bermain persepsi, buktikan majoriti anda jika berani,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Khairul Nadzir berkata, tuduhan bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak mempunyai majoriti merupakan suatu persepsi dilemparkan PH dengan niat menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat.

Menurutnya, sekalipun didakwa tidak mempunyai majoriti, sokongan kerajaan PN telah teruji melalui undian-undian di Dewan Rakyat sebelum ini.

“Termasuk yang terkini undian Rang Undang-Undang Perbekalan 2021. Ia membuktikan PN mempunyai majoriti sokongan semasa kerajaan ini terbentuk.

“Malah, kerajaan PN berani menzahirkan bilangan sokongan mereka melalui undi percaya dalam sidang Parlimen akan datang,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here