Annuar Musa Jamu Selera Lebih Enam Orang Satu Meja, Apakah SOP MKN Hanya Terpakai Kepada Rakyat Biasa?

0
1467

Ketika Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengeluarkan SOP baru dengan membenarkan orang ramai boleh makan di restoran tetapi terhad kepada dua orang, hari ini tersebar satu foto Menteri Wilayah Persekutuan makan lebih daripada enam orang.

Gambar yang berlatar belakangkan banner yang tertera Program Pertanian Bandar (urban farming) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bertarikh 13 Februari 2021 mula tersebar.

Foto yang memperlihatkan tujuh orang sedang menjamu selera termasuk Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa bertempat di Kebun Komuniti Bandar Urban Persatuan Penduduk PPR Seri Malaysia Desa Petaling Kuala Lumpur.

Tersebarnya foto berkenaan, warganet mula mempertikaikan perbuatan mereka yang dikatakan telah melanggar SOP yang ditetapkan kerajaan pada PKP2.0 ini.

Shuib, Siti Sarah dikompaun langgar SOP PKP

Terkini, pasangan salebriti Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Mohamad dan isterinya, Siti Sarah Raissuddin masing-masing dikenakan RM1,000 seorang selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sebuah premis restoran pada Jumaat.

Pasangan yang juga usahawan itu dikenakan kompaun kerana didapati duduk di sebuah meja melebihi dua orang serta tiada penjarakan fizikal di premis terbabit.

Dua lagi pelanggan yang turut duduk semeja bersama pasangan itu turut dikenakan kompaun.

Sebelum itu, seorang individu memuat naik gambarnya bersama pasangan selebriti menjamu selera di dalam premis terbabit tersebut di Facebook miliknya.

Kerajaan menetapkan bermula 10 Februari hanya dua individu semeja ketika menjamu selera di kedai makan dan restoran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here