PN Berpotensi Menang Dua Pertiga PRU15 Melalui Darurat – Pakar

0
425

PARTI Perikatan Nasional (PN) dijangka memperoleh kemenangan besar dalam Pilihan Raya Umum (PRU-15) jika diadakan selepas tempoh Darurat atau dua tahun lagi.

Peluang itu diperoleh mereka apabila Perintah Darurat dilaksanakan seperti dirancang oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Walaupun ketika ini, penyokongnya daripada UMNO – Barisan Nasional (BN) beransur-ansur menarik sokongan kepada beliau, namun hal itu tidak berguna lagi.

Muhyiddin mungkin mempunyai masalah sokongan sekarang, namun dengan Perintah Darurat, beliau mempunyai peluang untuk memperbaikinya.

“Orang Malaysia mungkin tidak mengendahkan ramalan ini tetapi saya rasa mereka hidup di dunia fantasi yang mengaburi pandangan mereka.

“Pertama, PN mendapat Belanjawan yang disetujui dan itu membolehkan pengaruh dibeli menerusi pemberian projek dan janji yang menguntungkan.

“Darurat adalah peluang bagi mereka untuk menggunakan wang tersebut tanpa dipersoal oleh sesiapa dan rancangan ini sudah lengkap.

“Kedua, PN, dalam beberapa minggu atau bulan, akhirnya akan ‘memiliki’ UMNO yang pernah menjadi rakan dan musuh nombor satu.

“UMNO kehilangan arah tuju, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan menolak beransur-ansur kepimpinan UMNO termasuklah Presidennya Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan penyokongnya.

“Dengan kekuatan Darurat, PN telah membeli masa yang berharga untuk mempengaruhi Ketua UMNO Bahagian di pihak mereka.

“Seperti yang saya ramalkan, panggilan untuk presiden mengundurkan diri kini terdengar semakin kuat.

“Malah, seruan Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Ahmad Maslan supaya Ahli Parlimen UMNO menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong juga sudah tenggelam.”

Demikian tulisan pensyarah sebuah universiti awam, Profesor Dr. Mohd. Tajuddin Mohd. Rasidi menerusi artikel yang diterbitkan portal berita MySinchew.

Tambahnya, Pas pula semakin membina kekuatan atas naratif Melayu – Islam menerusi isu LGBT dan Rang Undang – Undang Mahkamah Syariah (RUU355).

Namun, bagi mengurangkan tekanan itu, rakyat Malaysia mesti memastikan MCA dan MIC menang supaya dapat mengimbangkan fahaman ekstrimisme Pas.

Sementara itu, kata Mohd. Tajuddin lagi, Pakatan Harapan (PH) langsung tidak mempunyai peluang malah komponen mereka, Parti Amanah Negara (PAN) dijangka tidak akan memenangi satu kerusi pun dalam PRU-15 nanti.

“Pertengkaran memalukan dibuat PH menjadikan PN mendapatkan kepercayaan Agong dengan mudah (untuk laksana darurat). Siapa yang akan percaya kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PH untuk memerintah?

“Anwar cuma menguasai 90 kerusi sahaja, tanpa sokongan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Parti Warisan Sabah (Warisan).

“Walaupun Muhyiddin kehilangan 10 kerusi lagi, beliau tetap berkuasa dengan ‘majoriti’ yang berkesan. Selagi Anwar, Tun Dr. Mahathir Mohamad (Pejuang) dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal (Warisan) bertindak seperti ‘anjing bertengkar di atas bayangan tulang di dalam air’, semuanya akan lemas bersama.

“Oleh itu, rakyat Malaysia, inilah cabaran yang akan datang. Apa yang akan kita lakukan atau lakukan untuk yang terbaik untuk anak-anak dan masa depan mereka?

“Kita mungkin harus membuat pilihan yang tidak kita sukai tetapi itu mungkin satu-satunya pilihan yang kita ada,” jelasnya. – SM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here